nieuwe bestemming 2019

Speciaal voor vrouwen die een reis van verinnerlijking, zelfontdekking en avontuur willen maken

Ontdek de rijkdom in jezelf

Stap in een rijkdom aan schitterende Romaanse en barokke dorpen, oude vestingstadjes en overvloedige wijngaarden.

camino Portugues

vrijdag 20 tot en met
maandag 30 september 2019

nog 4 plekken

foto gemaakt door Hilde

Waarom?

Deze Portugese pelgrimsroute leidt jou over Romeinse wegen, langs romaanse kerkjes, door kastanjebossen en een landschap bezaaid met wijngaarden.

Je ervaart de spirit van zowel het mooie noorden van Portugal als het authentieke Galicië, aan de andere kant van de rivier de Minho.

Je passeert rijke Galicische wijngaarden die de bakermat zijn voor de druiven van de beste witte wijnen van Spanje.

Verder heeft deze camino portugues adellijke allures. Het is de weg naar Santiago de Compostela die Koningin Isabel van Portugal in de 13e eeuw liep.

Het bijzondere aan de camino portugues is dat het, met zijn kortere dagtochten, naast het pelgrimeren, ruimte biedt voor een bezoekje aan of een langere stop in een van de dorpjes die we passeren.

Deze Portugese camino is dus niet alleen een pelgrimstocht, maar biedt tegelijk een schat aan natuur, cultuur en wijngenot.

Laat dat een metafoor zijn om de schat en de rijkdom in jezelf te ervaren.

De VrouwKracht pelgrimstocht is een aanrader. Zeker voor iedereen die de moed heeft zichzelf in de spiegel te kijken en tegen te komen. Ik wilde altijd al de camino wandelen. Ik wilde aan den lijve ondervinden dat hij je brengt wat je nodig hebt. En bovendien wilde ik heel graag zien hoe jij, Inge, het aanpakt. Ik heb heel wat positieve dingen gekregen zonder er voor door een dal te moeten gaan. Op het einde van de rit heb ik van de groepsgenotes mooie cadeaus gekregen in de vorm van feedback over mezelf. Dit zijn echt geschenken omdat het me helpt te vertrouwen in mezelf en te geloven dat de richting die ik gekozen heb de juiste is.

Myriam

Wil jij ...

Wil jij de magie beleven van een pelgrimstocht?

Wil jij al wandelend inzichten opdoen en luisteren naar je innerlijke stem?

Wil jij dichterbij jezelf komen, ballast loslaten en antwoorden vinden voor je eigen weg?

Wil jij de rijkdom in jezelf aanboren, jouw persoonlijke schatten ontdekken en je eigen overvloed herkennen?

Stap dan mee op de pelgrimstocht van de Camino Portugues naar Santiago de Compostela.

Vertraag je leven tot 4 kilometer per uur en ervaar het gevoel om pelgrim te zijn.

Deze VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, waarbij je de laatste 150 kilometer van de camino portugues aflegt als pelgrim, biedt jou de kans om te luisteren naar de roep van de camino.

Waarom wil jij deze unieke reis meemaken?

Deze pelgrimstocht tussen Porto en Santiago is de tweede meest gelopen route, na de camino francés, door haar schoonheid, de betrekkelijke rust die je er nog vindt en de combinatie tussen natuur en plaatsen met een rijke cultuur.

De VrouwKracht camino Portugues brengt je het unieke gevoel van pelgrimeren:

 • er ontstaat rust in je hoofd doordat je letterlijk je leven vertraagt;
 • je komt dichter bij jezelf en krijgt antwoorden voor je eigen weg;
 • al wandelend in de natuur doe je inzichten op en leer je weer luisteren naar je innerlijke stem.

En daarbij geef je jezelf:

 • de weldaad van een tocht waar je tijd maakt voor jezelf en eens even niks moet;
 • een volmondige JA voor jezelf wat al een heel proces in gang zet;
 • een uitdagende fysieke ervaring die je de weg naar je eigen sterkte wijst.

Tijdens het stappen ga je geraakt worden door een landschap of een uitspraak van een medepelgrim, gesprekken van verrassende diepgang voeren en je, door een lach en een traan, verbonden voelen met je medereizigsters die, net als jij, hun hart willen volgen en betekenis willen geven aan hun werk en leven.

En een camino is een plek voor prachtige ontmoetingen met andere pelgrims.

“De camino is het leven in een notendop, maar dan met een vergrootglas erop.”

De aanloop naar mijn 50e verjaardag was de aanleiding. Ik wou al zolang eens de camino lopen maar ik dacht dat ik dit fysiek nooit zou aankunnen. Ik kon amper 3 kilometer stappen en sleur een lichaam mee van 100 kilo. Het was de eerste fysieke uitdaging ooit in mijn leven. Dat het mentaal minstens een even grote uitdaging zou worden, ontdekte ik pas op de camino zelf.

 

De camino bracht mij een innerlijke rust die ik nooit eerder heb ervaren. Het werd een overwinning op verschillende fronten. Jaren therapie en psychologen wegen niet op tegen de camino. Er hangt daar iets in de lucht, de sfeer, de mensen, de natuur, de stilte.

 

De coaching heeft voor mij een groot verschil gemaakt. Van het eerste uur kwamen bij mij de tranen. Inge stelde de goeie vragen en we konden ook de stilte delen. Het loslaten van sommige dingen ging zoveel beter met de begeleiding. Alleen had ik dit misschien niet zo goed aangevoeld.

 

Ik ben zo onwaarschijnlijk gelukkig dat ik dit deed. Ik denk dat de camino voor iedereen een aanrader is als de tijd er rijp voor is. Je kan het niemand opdringen, maar ik kan het wel aan iedereen aanraden. De combinatie alleen / groep / coach was TOP voor mij.

Christine

Ondersteunend coachingsprogramma

Omdat het een reis van verinnerlijking en zelfontdekking is, word je bijgestaan in je hele proces, dat al van tevoren start en na je tocht verder loopt.

Wat krijg je voorafgaand aan je tocht:

 • een gids met antwoorden voor je praktische en fysieke voorbereiding
 • een kick-off moment ongeveer een maand vóór de tocht om jou mentaal, praktisch en spiritueel voor te bereiden en te ondersteunen

Na deze tocht delen we voor de rest van ons leven iets bijzonders. Daarom komen we een maand na afloop opnieuw samen. We maken bewust tijd en ruimte voor de bezinking. Om er bij stil te staan hoe je niet alleen een pelgrim op de camino bent, maar ook een pelgrim in het leven.

Tijdens de pelgrimstocht begeleid ik jouw proces van grenzen verleggen en het door elkaar schudden van misschien wel vastgeroeste patronen en ideeën naar nieuwe inzichten. Zo laat het programma toe om de diepte in te gaan, gesprekken te voeren of schrijfopdrachten te doen.

Wat ook jouw thema is, wat er ook opkomt, het krijgt de ruimte en we stappen er samen doorheen.

Omdat de camino je geeft wat je nodig hebt - en dat is niet noodzakelijk wat je wil! - voorzien we tijdens de pelgrimstocht dagelijks ruimte om te bespreken en te verdiepen wat je bezighoudt. Op allerlei manieren en met verschillende werkvormen krijgt jouw proces aandacht.

Het bijzondere aan de VrouwKracht Inspiratiereizen is ook het delen, het inspireren en het aanmoedigen onder gelijkgestemde ondernemende vrouwen.

Een pelgrimstocht laat je de inzichten ervaren en voelen, in plaats van met je hoofd bedenken. En dat is zo super krachtig! Antwoorden kunnen helder en met een schok binnen komen.

Wie zijn je medereizigsters?

De VrouwKracht pelgrimstocht naar Compostella is bedoeld voor warmhartige, bewuste vrouwen die:

 • houden van reizen met een diepere betekenis;
 • open-minded, positief en met ondernemende geest in het leven staan;
 • op zoek zijn naar hun eigen weg, zodat ze kunnen uitdrukken wie ze echt zijn.

Ze zijn madammen van de wereld die:

 • blij worden van een goed gesprek;
 • grenzen verleggen en uit hun comfortzone komen zien als een uitdaging;
 • op tocht willen gaan: op ontdekking in een land en ook naar de mogelijkheden in zichzelf.

 

De pijlers van deze VrouwKracht inspiratiereis

Een VrouwKracht pelgrimstocht gaat uit van 4 pijlers:

 1. onderweg zijn: letterlijk en figuurlijk in beweging komen
 2. het stappen: een fysieke en mentale uitdaging
 3. zelfontdekking en zelfverrijking: de diepte in, gesprekken voeren, inzichten
 4. delen: steunen en gesteund worden

Belangrijk is dat je staat achter al deze 4 pijlers, met name dat je jezelf wil openstellen voor de gezamenlijke leermomenten en jouw ervaringen wil delen.

Inge Compen

Wie is Inge Compen?

Verhalen vertellen, reizen, daarbij andere culturen ontdekken en inspirerende ontmoetingen hebben, zijn enkele van de dingen die mij blij maken.

In 2007 gaf ik mijn marketingjob op, enkel met het vertrouwen en de wens om mensen te gaan begeleiden. Ik gooide het roer om en startte als ondernemer.

Ik gids vrouwen op hun pad van groei en voldoening. Ik geef ze een duwtje in de rug om hun richting en inner power te ontdekken zodat ze gaan doen wat bij hen past.

Sinds 2012 begeleid ik vrouwen op inspiratiereis: reizen naar een land, maar ook stilstaan bij jezelf zodat je met hernieuwde energie richting kan geven aan je leven.

In 2014 ondernam ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, samen met mijn vader. In 32 dagen stapten we de 800 kilometer van de camino francès naar Santiago de Compostella. Het werd zowat mijn meest beklijvende ervaring ooit.

De lessen die het me opleverde, heb ik neergeschreven op mijn blog. (Ben je benieuwd? >> Klik dan hier.)

Intussen ben ik er nóg meer van overtuigd dat uit je dagelijkse routine stappen de ideale manier is om contact te maken met je diepste wensen, om heldere inzichten te krijgen en ballast af te werpen. Ik heb het voorrecht gehad om ongelofelijk mooie dingen te zien gebeuren bij de meer dan 60 vrouwen die intussen mee op inspiratiereis gingen.

Al 7 groepen vrouwen mocht ik de kracht van de weg naar Compostella laten ervaren. Elke keer weer ontroert het me. Intussen ben ik dan ook een absolute camino-lover! Santiago voelt voor mij inmiddels als thuiskomen.

Graag ga ik met jou op weg.

¡Buen camino!
Inge

Over de reis zelf

Tijdens de VrouwKracht pelgrimstocht ‘Ontdek de rijkdom in jezelf’ leg je de laatste 160 kilometer van de camino portugues af. Je stapt van Ponte de Lima naar Santiago de Compostella.

Om het wandelen langs zeer drukke wegen op de eerste dagen van de camino Portugues te vermijden, starten we bewust in Ponte de Lima. Dit is de oudste stad van Portugal, met haar prachtige middeleeuwse brug.

Je krijgt zo het mooiste van de camino Portugues.

Om jou volop de ervaring van het pelgrimeren te gunnen, hebben we deze reis opgevat als echte pelgrimstocht. We kiezen daarom bewust voor:

 • een kleine groep vrouwen (minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers), waardoor je makkelijker contact maakt met andere pelgrims en ook van hun ervaringen leert;
 • een mix van logies, gaand van albergues tot hotels, steeds in meerpersoonskamers;
 • het zelf dragen van onze bagage.

De VrouwKracht camino Portugues kenmerkt zich door kortere dagtochten. Op 1 dag na, wandel je steeds maximum 20 kilometer. Dat geeft jou de ruimte om, als je wil, ook te genieten van de omgeving of de sfeer in de oude vestingstadjes onderweg.

Ieder wandelt op haar eigen tempo en, naar eigen behoefte, alleen of met de groep. Een gedetailleerd overzicht per dag ontvang je tijdens een bijeenkomst voor vertrek.

De planning voor 2019

Voor 2019 heeft de pelgrimstocht Camino Portugues plaats van vrijdag 20 september tot en met maandag 30 september.

Dan is het ook de tijd van de druivenpluk. Je ziet de boeren aan het werk op hun kleinschalige wijngaarden. En de kans is zeer groot dat je wat aangeboden krijgt. Een bijzondere ervaring.

Wil jij zeker zijn van je plek, volgend jaar? Zie daarvoor verderop, bij ‘Mee op stap’.

Op tocht: het reisprogramma

Dag 1
Dag 1 vlieg je naar Porto. Ben je er op het afgesproken pick-up moment, dan brengt een bus ons naar Ponte de Lima voor onze eerste overnachting.
Ponte de Lima is de oudste stad van Portugal.
De volgende ochtend heisen we onze rugzak op de schouders en vertrekken we op pelgrimstocht.

Dag 2 tot en met 8
9 dagen lang laten we ons leiden door de beroemde gele pijlen en sint jacobsschelpen. Je passeert oude vestingstadjes, geniet van schitterende vergezichten over de vallei van de rivier Minho, stapt langs wijngaarden en groene akkers, passeert de Portugees-Spaanse grens en wandelt zelfs langs een kuuroord met natuurlijke warmwaterbronnen.

Santiago de Compostella

Dag 9
Op dag 9, je laatste en met 24 kilometer ook de langste stapdag, bereik je het majestueuze Santiago de Compostella, waar je op de Praza de Obradoiro je aankomst kan vieren. Je logeert in een sfeervol hotel vlak bij het historische centrum van de stad.

Dag 10
Vandaag krijg je je oorkonde, de Compostela, overhandigd.
Om 12 uur heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan de pelgrimsmis in de kathedraal, waar ook het graf en het beeld van de apostel Jacobus op je wachten.
Met wat geluk zie je de botafumeiro in actie: het grote wierookvat dat de paters aan een dik en lang touw door de kerk zwieren. Een beklijvend moment!

Na een gezamenlijke lunch heb je ruim de tijd om te slenteren in de sfeervolle straatjes van Santiago de Compostella, te genieten van het lekkere eten en te verbroederen met de vele pelgrims.

Dag 11 en slot
Op dag 11 is het moment gekomen om afscheid te nemen van elkaar en weer naar huis terug te keren.

Wat de reis omvat

Op een rij wat de VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostella omvat:

 1. een kick-off moment vóór de tocht om jou mentaal, praktisch en spiritueel voor te bereiden en te ondersteunen;
 2. een terugkommoment, ongeveer een maand na je pelgrimstocht;
 3. individuele en groepscoachende gesprekken onderweg die je helpen om de lessen van de camino om te zetten in inzichten voor jouw eigen weg;
 4. een praktische gids, die je ontvangt na je definitieve aanmelding, zodat je met een gerust hart naar jouw camino kan toeleven:
  • inpaktips
  • raad over wat je best meeneemt (en wat je vooral beter thuislaat ;-)
  • uitleg hoe je je fysiek kan voorbereiden
 5. stempelboekje (noodzakelijk om als pelgrim gezien te worden);
 6. caminogids en ervaringenboekje met dag per dag gedetailleerd overzicht van de tocht;
 7. jouw eigen pelgrimsschelp
 8. je oorkonde als bewijs van jouw pelgrimsprestatie;
 9. alle overnachtingen (in meerpersoonskamers) inclusief ontbijt in sfeervolle logies;
 10. transfer naar onze vertrekplaats Ponte de Lima, indien je op het afgesproken tijdstip op de luchthaven in Porto bent;
 11. transfer van Santiago naar de luchthaven.

Niet inbegrepen in de prijs:

 • heen- en terugvlucht
  (We geven je advies over de vluchten om zoveel mogelijk samen te reizen en helpen je, indien nodig, bij het boeken. Richtprijs: 300 euro. Je boekt je vluchten zo gauw we het minimum van 4 deelneemsters hebben. Wij geven je daarvoor een seintje.)
 • overige maaltijden
 • verplichte reis- en annulatieverzekering

De belangrijkste troeven voor jou

Je krijgt:

 • 11 onvergetelijke dagen, ondergedompeld in een bad van stappen, loslaten, de sfeer van oude dorpen en stadjes en wijngaarden;
 • coachinggesprekken om je op weg te zetten je eigen weg te vinden;
 • een kompas dat je leven richting geeft;
 • een samenballing van momenten die te vergelijken zijn met 3 jaar therapie.

Bovendien word je ondersteund door een ervaren pelgrim en coach.

Investeer in jezelf

Je investering

Kies jij in 2019 voor deze prachtige ervaring?

De reissom voor deze pelgrimstocht is 1245 euro.
Hierin zit omvat wat hierboven vermeld is.

Voorkom een gemiste kans

Tijdig reserveren loont

Mijn ervaring leert dat de plaatsen zeer vlot ingenomen worden.
En hoe vroeger je boekt, hoe gunstiger de vluchttarieven voor je zijn.

Ga mee

Mee op stap

Wil je je opgeven voor 2019? Meld je aan door een mail te sturen naar inge@vrouwkracht.be, met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer, of telefonisch op +32 473 95 40 58.

Ik neem sowieso telefonisch contact met je op om kennis te maken, jouw drijfveren te kennen en al je eerste mogelijke vragen te beantwoorden.

Na aanmelding ontvang je een factuur en verdere uitleg over het boeken van de vluchten. Je inschrijving is definitief na betaling van je voorschot.

Ik spreek je graag

Eerst nog vragen?

Heb je nog vragen? Contacteer mij dan voor een vrijblijvend telefoongesprek om meer te ontdekken over de VrouwKracht pelgrimstocht op: +32 473 95 40 58.
Of mail me op inge@vrouwkracht.be. Ik sta je met plezier te woord.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en met je op weg te gaan.

Inge Compen
Inge Compen