Speciaal voor vrouwen die een reis van verinnerlijking, zelfontdekking en avontuur willen maken

Roept de camino jou?

Stap in de voetsporen van miljoenen pelgrims die jou zijn voorgegaan en ontdek je richting op de middeleeuwse route, gekend als de camino naar Santiago de Compostella.

Laat je in jouw proces naar doorbraken in je leven, je werk of je relatie begeleiden door een ervaren wandelcoach en pelgrim.

vond plaats: 16 t/m 26 mei 2022
Data voor 2023 volgen

Waarom?

Velen dromen ervan om ooit de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te ondernemen. Maar om allerlei redenen ontbreekt de tijd of de durf om de hele route te wandelen. Toch blijft de camino roepen.

Weet je dat vele pelgrims geen reden hebben om hun tocht aan te vatten?

Vaak zeggen ze ‘dat ze niet anders kunnen, dat ze moeten’. Ze worden als het ware geroepen. En dan krijgen ze ‘tekens’.

Voor velen is de camino een spirituele zoektocht naar zin en betekenis in hun leven.
Een kantelpunt om een oude periode af te sluiten en vooral een nieuwe tijd in te luiden.
Een ontdekkingsreis naar antwoorden op belangrijke levensvragen.

Lieve Inge, heel erg bedankt voor de gesprekken onderweg die mij heel wat inzichten hebben gegeven. Ik heb daardoor een heleboel ballast achter kunnen laten.

Chris

Wil jij ...

Wil jij dichter bij jezelf komen, ballast loslaten en antwoorden vinden voor je eigen weg?

Wil jij helderheid en doorbraken krijgen over jouw richting in je werk en leven?

Wil jij de magie beleven van een pelgrimstocht?

Dan is de VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostella iets voor jou

foto gemaakt door Ellen
foto gemaakt door Ellen
Compostella, foto gemaakt door Ellen
foto gemaakt door Ellen

Vertraag

Vertraag je leven tot 4 kilometer per uur en ervaar het gevoel om pelgrim te zijn.

Deze VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, waarbij je de laatste bijna 200 kilometer van de camino francés aflegt als pelgrim, biedt jou de kans om te luisteren naar de roep van de camino.

Wat brengt het jou om mee te gaan?

Je ervaart het unieke gevoel van (innerlijk) pelgrimeren:

 • er ontstaat rust in je hoofd doordat je letterlijk je leven vertraagt;
 • je krijgt je innerlijk kompas helder en ontdekt wat echt bij jou past;
 • je komt dichter bij jezelf en krijgt antwoorden om je eigen weg te vinden;
 • je laat oude ballast los en ervaart doorbraken zodat je met hernieuwde energie verder kan.
“De camino is het leven in een notendop, maar dan met een vergrootglas erop.”

Wat brengt het je om mee te gaan?

 • al wandelend inzichten opdoen en weer luisteren naar je innerlijke stem;
 • door de cadans van het stappen en de weldaad van het simpele leven opnieuw connectie kunnen maken met wat voor jou écht belangrijk is;
 • een groep gelijkgestemde vrouwen ontmoeten die, net als jij, hun hart willen volgen en betekenis willen geven aan hun werk en leven, waardoor er verrassend snel een connectie kan ontstaan.
  .

Verleg je grenzen

Beleef een fysieke ervaring, een uitdaging waarbij je je grenzen verlegt, wat je een boost geeft in je zelfvertrouwen en waardoor je voor de rest van je leven wéét dat je meer kan dan je denkt.

Door ja te zeggen tegen deze tocht ga je dingen doen die je zelf niet voor mogelijk hield.

De camino wandelen brengt je wat je nodig hebt en heeft de kracht om je te raken tot in het diepst van je ziel.

Mis het wandelen, het buiten zijn, het onderweg zijn, het niet piekeren maar mijmeren en – misschien vreemd – ook de kick van het afzien.
En jullie mis ik ook. Wat een mooi avontuur was het, hè!

Het heeft me behoorlijk gegrepen en als het zou kunnen, zou ik zo weer teruggaan en verder stappen.

Susanne

Ondersteunend coachingsprogramma

Omdat het een reis van verinnerlijking en zelfontdekking is, word je voor, tijdens en na je tocht in je proces bijgestaan door een zeer ervaren coach en pelgrim.

Jouw proces van grenzen verleggen en het door elkaar schudden van misschien wel vastgeroeste patronen en ideeën naar nieuwe inzichten, krijgt tijdens de pelgrimstocht alle aandacht.

Wat ook jouw thema is, wat er ook opkomt, het krijgt de ruimte en we stappen er samen doorheen.

Omdat de camino je geeft wat je nodig hebt - en dat is niet noodzakelijk wat je wil - voorzien we tijdens de pelgrimstocht ruimte om te bespreken en te verdiepen wat je bezighoudt. Op allerlei manieren en met verschillende werkvormen krijgt jouw proces aandacht. Zo laat het programma toe om de diepte in te gaan, gesprekken te voeren of schrijfopdrachten te doen.

Dit gebeurt op momenten die jij zelf kiest, in volle vrijheid en op jouw eigen tempo. Eerdere deelneemsters geven terug dat dit een van de krachtige elementen is van een VrouwKracht inspiratiereis.

Jouw innerlijke proces begint al op het moment dat je JA zegt. Je zal merken dat er dan al dingen in beweging kunnen komen.

Daarom krijg je voorafgaand aan je tocht:

 • een gids met antwoorden voor jouw praktische en fysieke voorbereiding;
 • een gezamenlijk kick-offmoment om jou mentaal, praktisch en spiritueel voor te bereiden en te ondersteunen.

Na deze tocht delen we voor de rest van ons leven iets bijzonders.

Daarom komen we na afloop opnieuw samen. We maken bewust tijd en ruimte voor de bezinking en je krijgt handvaten voor jouw weg vooruit. Zo zal je naar deze tocht altijd kunnen teruggrijpen als een anker van rust, kracht en (zelf)vertrouwen.

Ik wil je langs deze weg oprecht bedanken. Dank voor je interesse, dank voor je luisterend oor, dank voor je boeiende vragen, dank voor de gesprekken, dank voor de letterlijke en figuurlijke schouder om op te huilen, dank voor je blijvend enthousiasme! Ik heb al heel veel van je geleerd. Ik ben je daar enorm dankbaar voor!

Ellen

Het bijzondere aan de VrouwKracht Inspiratiereizen is ook het delen, het elkaar inspireren en het aanmoedigen onder gelijkgestemde ondernemende vrouwen.

Tijdens een VrouwKracht pelgrimstocht kan je de inzichten ervaren en voelen, in plaats van ze met je hoofd te bedenken. En dat is zo superkrachtig!

Wie zijn je medereizigsters?

De VrouwKracht pelgrimstocht naar Compostella is bedoeld voor warmhartige, bewuste vrouwen die:

 • houden van reizen met een diepere betekenis;
 • open-minded, positief en met ondernemende geest in het leven staan;
 • op zoek zijn naar hun eigen weg, zodat ze kunnen uitdrukken wie ze echt zijn.

Ze zijn madammen van de wereld die:

 • blij worden van een goed gesprek;
 • grenzen verleggen en uit hun comfortzone komen zien als een uitdaging;
 • op tocht willen gaan: op ontdekking in een land en ook naar de mogelijkheden in zichzelf.

 

De pijlers van deze VrouwKracht inspiratiereis

Een VrouwKracht pelgrimstocht gaat uit van 4 pijlers:

 1. onderweg zijn: letterlijk en figuurlijk in beweging komen
 2. het stappen: een fysieke en mentale uitdaging
 3. zelfontdekking en zelfverrijking: de diepte in, gesprekken voeren, inzichten
 4. delen: steunen en gesteund worden

Belangrijk is dat je staat achter al deze 4 pijlers, met name dat je jezelf wil openstellen voor de gezamenlijke leermomenten en jouw ervaringen wil delen.

Inge Compen

Wie is Inge Compen?

Meer dan 10 jaar geleden gaf ik mijn marketingjob op, enkel met het vertrouwen en de wens om mensen te gaan begeleiden. Ik gooide het roer om en startte als ondernemer in coaching.

Ik gids vrouwen op hun pad van groei en voldoening. Daarbij krijgen ze een duwtje in de rug om hun richting, hun innerlijke kracht en vuur te (her)ontdekken zodat ze doen wat écht bij hen past.

Sinds 2012 begeleid ik vrouwen op inspiratiereis: coaching op reis in een land om, geholpen door de natuur en een uitdagende fysieke inspanning, stil te staan bij jezelf zodat je met hernieuwde energie richting kan geven aan je leven.

Zelf ondernam ik in 2014 mijn eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Samen met mijn vader stapte ik in 32 dagen de 800 kilometer van de camino francès naar Santiago de Compostela. Het werd zowat mijn meest beklijvende ervaring ooit.

De lessen die het me opleverde, heb ik neergeschreven op mijn blog. (Ben je benieuwd? >> Klik dan hier.)

De ervaringen van de afgelopen jaren hebben me dan ook alleen maar gesterkt in de overtuiging dat in de natuur zijn, een uitdagende fysieke inspanning én uit je dagelijkse routine stappen, de ideale combinatie is om contact te maken met je diepste wensen, antwoorden te vinden op belangrijke levensvragen en oude ballast af te werpen.

Intussen mocht ik al meer dan 10 groepen vrouwen de kracht van de weg naar Compostela laten ervaren. Elke keer weer ontroert het me. Ik heb telkens het voorrecht om ongelofelijk mooie dingen te zien gebeuren bij de zowat 100 vrouwen die intussen mee op inspiratiereis gingen.

Verhalen vertellen, reizen, daarbij andere culturen ontdekken en inspirerende ontmoetingen hebben, een goed gesprek en een mooie zonsondergang zijn enkele van de dingen die mij blij maken.Daarnaast heb ik een achtergrond in NLP en familieopstellingen, ben ik geboeid door mindfulness en meditatie, kan ik teruggrijpen naar meer dan 10 jaar ervaring in coaching & loopbaanbegeleiding en behoor ik bij één van de eerste wandelcoaches in Vlaanderen.

Eerdere deelneemsters geven aan dat ik een gave heb om te voelen waar ze nood aan hebben en ze het appreciëren dat ze geen druk voelen maar juist de ruimte krijgen om te kiezen wanneer ze in gesprek gaan. 

Graag ga ik met jou op weg.

¡Buen camino!

Inge

Over de reis zelf

Tijdens de VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostella leg je de laatste 200 kilometer ongeveer van de camino francés af als pelgrim. We stappen tussen Villafranca en Santiago de Compostella.

Om jou volop de ervaring van het pelgrimeren te gunnen, hebben we deze reis opgevat als echte pelgrimstocht. We kiezen daarom bewust voor:

 • een kleine groep vrouwen (minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers), waardoor je makkelijker contact maakt met andere pelgrims en ook van hun ervaringen leert;
 • een mix van logies, gaand van albergues tot hotels, steeds in meerpersoonskamers;
 • het zelf dragen van onze bagage.

Gemiddeld wandelen we 22 kilometer per dag. Dat wil zeggen dat er dagen tussen zitten met minder, maar ook met meer kilometers (met een maximum van 30). Ieder wandelt op haar eigen tempo en, naar eigen behoefte, alleen of met de groep.
 Een gedetailleerd overzicht per dag ontvang je tijdens een bijeenkomst voor vertrek.

De planning

De laatste tocht vond plaats van maandag 16 tot en met donderdag 26 mei 2022.

Data voor 2023 volgen.

Op tocht: het reisprogramma

Dag 1
Dag 1 vertrekken we in Zaventem voor de vlucht naar Santiago. Een bus brengt ons naar Villafranca voor onze eerste overnachting.
De volgende ochtend heisen we onze rugzak op de schouders en vertrekken we op pelgrimstocht.

Dag 2 tot en met 9
9 dagen lang laten we ons leiden door de beroemde gele pijlen en sint jacobsschelpen over de middeleeuwse route die zoveel aantrekkingskracht heeft.
Elke dag genieten we van een prachtige omgeving: idyllische dorpjes, mooie zonsopgangen, uitgestrekte weilanden en heerlijk geurende eucalyptusbossen.

inspiratiereis Santiago de Compostella mei 2016

Dag 10
Op dag 10 arriveren we in Santiago, waar het graf van de heilige Jacobus op ons wacht. Om 12 uur heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan de pelgrimsmis. Met wat geluk zie je de botafumeiro in actie: het grote wierookvat dat de paters aan een dik en lang touw door de kerk zwieren. Een beklijvend moment!

In de namiddag is er tijd om te slenteren in de sfeervolle straatjes van Santiago de Compostella, te bekomen van je fantastische prestatie en te verbroederen met de vele pelgrims.

Santiago de Compostella

Dag 11 en slot
Op dag 11 is het moment gekomen om weer naar huis terug te keren en afscheid te nemen van elkaar.

Wat de inspiratiereis omvat

Op een rij wat de VrouwKracht pelgrimstocht naar Santiago de Compostella omvat:

 1. een kick-off moment vóór de tocht om jou mentaal, praktisch en spiritueel voor te bereiden en te ondersteunen;
 2. een terugkom-moment na je pelgrimstocht;
 3. individuele en groepscoachende gesprekken onderweg die je helpen om de lessen van de camino om te zetten in inzichten voor jouw eigen weg;
 4. een praktische gids, die je ontvangt na je definitieve aanmelding, zodat je met een gerust hart naar jouw camino kan toeleven:
  • inpaktips
  • raad over wat je best meeneemt (en wat je vooral beter thuislaat ;-)
  • uitleg hoe je je fysiek kan voorbereiden
 5. stempelboekje (noodzakelijk om als pelgrim gezien te worden);
 6. caminogids en ervaringenboekje met dag per dag gedetailleerd overzicht van de tocht;
 7. jouw eigen pelgrimsschelp
 8. je oorkonde als bewijs van jouw pelgrimsprestatie;
 9. alle overnachtingen (in meerpersoonskamers) inclusief ontbijt in sfeervolle logies;
 10. transfer naar onze vertrekplaats Villafranca, indien je op het afgesproken tijdstip op de luchthaven in Santiago bent;
 11. transfer van Santiago naar de luchthaven.

Niet inbegrepen in de prijs:

 • heen- en terugvlucht
  (We geven je advies over de vluchten om zoveel mogelijk samen te reizen en helpen je, indien nodig, bij het boeken. Richtprijs: 300 euro. Je boekt je vlucht van zo gauw we het minimum van 4 deelneemsters hebben. Wij geven je daarvoor een seintje.)
 • overige maaltijden
 • verplichte reis- en annulatieverzekering

De belangrijkste troeven voor jou

Je krijgt:

 • 1-op-1- en groepscoachingsgesprekken tijdens de pelgrimstocht om je eigen weg te vinden;
 • een gedegen voorbereiding en een mooie afsluiting zodat jouw pelgrimstocht een prachtig avontuur wordt;
 • een kompas dat de rest van je leven richting geeft.

Bovendien:

 • word je ondersteund door een ervaren pelgrim en coach;
 • krijg je 11 onvergetelijke dagen op een tocht die tot de verbeelding spreekt;
 • is er voldoende ruimte voor boeiende ontmoetingen met andere pelgrims, doordat de groep klein is (minimum 4 en maximum 8 deelneemsters)

investeer in jezelf

De kosten

Geef jij jezelf dit moment van kracht en ruimte om tot jezelf te komen?

De prijs voor deze tocht in 2023 is nog niet bekend.

nu: 2 mooie extra's

EXTRA! 2 bonussen voor jou

bonus #1:

Toegang tot een trainingsprogramma om je hele lichaam te trainen, specifiek gemaakt voor de VrouwKracht tochten, met:

 • trainingsvideo's
 • uitgeschreven oefeningen

Zo heb je nog meer ondersteuning tijdens je voorbereiding op je wandeltocht.

bonus #2:

Een uniek 'Walk Your Way'-schrijfboekje voor het noteren van je inzichten en AHA’s onderweg.

Ga mee

Mee op stap

Wil jij je opgeven?

Het aantal deelneemsters is beperkt tot 8 dames (met een minimum van 4).

Meld je aan:

 • door een mail te sturen naar inge@vrouwkracht.be, met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer,
 • of telefonisch op +32 473 95 40 58.

Je inschrijving is pas definitief na een telefonisch kennismakingsgesprek waarin we jouw drijfveren en verwachtingen bespreken.
We contacteren je zo snel mogelijk om dit gesprek in te plannen.

Besluit je mee te gaan? Dan sturen we je een voorschotnota. Je plek is gegarandeerd na ontvangst van je betaling daarvan.

Op deze reis zijn de VrouwKracht voorwaarden van toepassing. Het is belangrijk een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten voor jezelf.

Voorkom een gemiste kans

Tijdig reserveren loont

Uitkijken naar is al een heel stuk van het plezier en ja zeggen tegen jezelf zet al een mooi proces in gang, dat heb ik al vaak genoeg mogen ervaren bij eerdere deelneemsters.
Hoe geweldig is dat?

Wacht niet te lang met aanmelden, mijn ervaring is dat de tochten snel vol zitten. Daarnaast, hoe vroeger je boekt, hoe gunstiger de vluchttarieven zijn voor je (en voor je mede-reizigsters).

Oh, wat met covid? Dat lees je hier.

Ik spreek je graag

Eerst nog vragen?

Heb je nog vragen? Contacteer mij dan voor een vrijblijvend telefoongesprek om meer te ontdekken over de VrouwKracht pelgrimstocht op: +32 473 95 40 58.
Of mail me op inge@vrouwkracht.be. Ik sta je met plezier te woord.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en met je op weg te gaan.

O, als je graag nog meer verhalen van deelneemsters leest, lees dan hieronder nog even door.

Inge Compen
Inge Compen

Meer terugblikken van deelneemsters aan de tocht in woord & beeld

Waarom ging ik mee? Ik had me altijd voorgenomen om, als ik stopte met met zelfstandig zijn, tussen stop van het bedrijf en nieuw werk zoeken in, ik naar Compostella zou gaan.

Wat heeft het me gebracht? De nodige rust. Ook het besef dat ik nog een stukje aan mijn persoonlijk welzijn moet werken. Steek me graag weg in een groep, ben niet zo assertief ingesteld. Zal wel nodig zijn voor teamwerk in de toekomst. Het besef dat ik niet alleen verstandelijk goed deed aan het stoppen van het bedrijf, maar dat het me een innerlijke rust bracht.

Zou ik deze reis aanbevelen aan anderen en waarom? Ja. Het bewust worden van jezelf, en met jezelf geconfronteerd worden, kom je tegen in de dagelijkse wandeling, het ontmoeten van je eigen grenzen op fysisch en moraal vlak. Het samenzijn met de groep ‘s avonds doet je met anderen confronteren. Ik heb in iedere persoon iets van mezelf teruggevonden. Heb van alle mensen iets bijgeleerd, soms door een leuke ervaring, soms door een ‘aanvaring’. Maar ik ben er positief uitgekomen.

Josee

In mei 2016 heb ik deelgenomen aan de tiendaagse pelgrimstocht naar Compostella. Voor mij persoonlijk een uitdaging om deel te nemen aan een groepsreis. Dat verliep prima dankzij de begeleiding van Inge die met haar stretching oefeningen in de ochtend, de dagelijkse inspiratiekaart en het groepsgesprek na de avond maaltijd, het groepsproces vorm gaf. Daarnaast had iedereen zijn individuele vrijheid: lopen in je eigen tempo, met of zonder andere groepsleden, onderweg andere pelgrims ontmoeten en pauzes nemen waar jij dat wilt.

Uiteindelijk was deze reis voor mij een hele waardevolle ervaring. Terug naar de basics, heerlijk simpel leven, geen keuze stress, alleen zorg voor mezelf en de groep. Mooi om te merken dat je met diegenen die je onderweg spreekt, al heel snel de diepte ingaat. Al wandelend kom je steeds meer los van ´thuis´ en kun je je eigen problemen analyseren en relativeren. De start van een persoonlijk bewustwordingsproces in de groene natuur van Noord Spanje!

Jeanette

Op het laatste moment kwam ik nog bij de groep omdat iemand anders geannuleerd had. Totaal onvoorbereid ben ik vertrokken. Ik had zelfs nog geen wandeluitrusting en moest 4 dagen voor vertrek nog een rugzak en waterdichte wandelschoenen gaan kopen. Geen tijd meer om ze in te lopen dus ik moest er maar op vertrouwen dat het goed zou komen.

Mijn intentie voor de camino was om grenzen te verkennen, uit mijn comfortzone te komen en een duidelijker beeld van mijn levensdoel te krijgen. Dit was mijn eerste reis met de rugzak en ik was niet gewoon om elke dag zo’n afstanden te wandelen. 3 dagen voor vertrek probeerde ik 20 km te wandelen om toch een beetje voorbereid te zijn en in te schatten of ik het zou aan kunnen. In maart had ik nog rugproblemen waarvoor ik een maand in behandeling was. Na groen licht van mijn huisarts én van mijn baas schreef ik me last minute in voor deze groepsreis.

De camino leerde me vooral grenzen verleggen, ondanks de lichamelijke pijn toch doorgaan, leren voelen wat mijn eigen tempo en ritme was en me niet aanpassen aan dat van de anderen.

“On the camino you realize about your limits and that’s important”

Me niet aanpassen aan andermans tempo was een serieuze les voor mij. Ik zag ineens in dat het alledaags leven – vooral op de werkvloer – veel te snel en hectisch was voor mij en dat ik me prettiger voelde bij een trager levensritme. Dat inzien en toegeven was zo’n verlichting dat alle stress en spanning door niet op mijn eigen tempo te leven en te vertragen plots loskwam en zich uitte in een ferme huilbui. Het deed zo’n deugd om te ervaren hoe mijn eigen natuur is en die te volgen en te ondervinden hoe een prettige situaties daaruit ontstonden. Ik besefte van het ene op het andere moment dat ik me niet meer moest gaan aanpassen eens ik terug thuis was. Dat er fundamentele dingen moesten veranderen.

Nog een eye-opener was voor mij de zin die ik hoorde in de “refugio vegetariano” in La Faba, waar we een pauze namen en waar ik me meteen “thuis” voelde. “One question at a time”, zei de barman toen we verschillende dingen tegelijk bestelden. Die quote kwam zo binnen en hing ik daarna ook aan mijn bureau. Ik durf nu ook zelf aan te geven dat ik niet (meer) wil opgejaagd worden en mijn tijd wil nemen om dingen goed te doen. Snel, correct en efficiënt gaan niet samen voor mijn brein. Ik heb ondertussen geleerd dat mensen er wel rekening mee willen houden als je dat duidelijk aangeeft. Iets wat ik vroeger nooit aandurfde…

De camino leerde me ook dat ik moet gaan voor wat mij gelukkig maakt. Het is belangrijk voor mij om dingen te doen die mij voldoening en energie geven ipv uit te putten. Tijdens het stappen werd de roep om helend werk te doen nog duidelijker. Sinds 2001 was het al mijn droom om verder te groeien in die richting en ooit mijn beroep te maken van mijn hobby. Maar ik bleef het uitstellen voor later als ik groot ben. Onderweg werd het beeld van mijn missie steeds duidelijker. Sinds mijn terugkeer van de camino ben ik aan de slag gegaan om mijn zolderkamer op te ruimen en in te richten als praktijkruimte. Stap voor stap ben ik bezig om deze droom verder vorm te geven. Ik zie nog niet het totale plaatje maar het is al goed, voor nu.

De aankomst in Santiago de Compostela was niet het einde van de reis. Het is een begin naar iets nieuw dat beter past bij mijn persoonlijkheid. Mijn camino. Mijn weg.

Nadia

Ik ben meegegaan op pelgrimstocht naar Compostella omdat ik vaak twijfel aan mijn eigen fysieke mogelijkheden en dat beperkt mezelf in het aangaan van dingen. Daar wilde ik me over uitdagen. Een tweede reden is het emotioneel een plaats geven dat mijn moeder enkele maanden geleden overleden is. En ten derde zocht ik naar een stuk verinnerlijking en onthaasting en ik wilde weten voor mezelf hoe ik omga met groepsdynamiek: hoe ga ik om met een groep en de toch wel lastige momenten die komen?

Ik wilde al langer de pelgrimstocht doen maar ik zag mezelf dat niet organiseren. En daarom heb ik besloten om met VrouwKracht mee te gaan. VrouwKracht bepaalde de etappes, regelde het logies en ik moest enkel maar bezig zijn met mijn mentale en fysieke proces. Ik kon genieten van het wandelen. Ik heb er niet lang over moeten nadenken om ja te zeggen.

Ik vond het een boeiend proces om mijzelf te zien in de groep. Ook om te zien wat het met de groep deed. Je wordt echt wel gestretcht en uitgedaagd. Je moet echt wel uit je comfortzone komen. De camino is het leven in een notendop. Je ziet je leven vanonder een vergrootglas. Je komt tegen je mogelijkheden en ook je grenzen aan. Op die scherpe momenten zie je jezelf in de spiegel. Ik vond het voor mezelf heel leerrijk.
Het heeft me ook geleerd dat ik bij momenten graag alleen ben om te wandelen, te genieten en met mijn gedachten bezig te zijn. Maar ik was ook blij om te weten dat een stuk verder de anderen er waren op een terrasje om een luchtige babbel mee te hebben. ‘s Avonds is ook alles geregeld. We zijn er met en voor elkaar. Dat was fijn.
Ik heb geleerd dat ik geen zwak fysiek persoon ben, dat ik eigenlijk wel heel wat aankan, als het mij drijft.

Je voelt je telkens vooruit gaan. Letterlijk in kilometers maar ook emotioneel vooruit gaan. Ik ga de inzichten die ik gekregen heb nog wat verder laten bezinken en ontwikkelen. Mijn zelfvertrouwen is sterker geworden.

Ik beveel deze reis aan iedereen aan. Iedereen zit met dingen, in een proces, dat ze een plaats wil geven, of als je jezelf beter wil leren kennen of samen met anderen in een proces wil gaan. Elke pelgrim heeft zijn eigen reden. Je hebt hier het vangnet van de groep en van jou als begeleider. Dat maakt het haalbaar. En omdat het vrouwen onder elkaar zijn. Vrouwen voelen elkaar iets beter aan, de gespreksonderwerpen zijn ook vrouwelijk, het voelt veiliger aan. Voor de warmte van de groep zou ik het aanbevelen.
Ik zou het ook zeker aanbevelen aan mensen die in een proces zitten en daar wat sneller doorheen willen geraken. Juist omdat het hier zo uitvergroot wordt en het fysiek en mentaal af en toe zwaar is. Want ik denk dat je zo in een proces grotere stappen zet. Terwijl iedereen er toch mee kan doen wat ze wil.

Lydia

Waarom ben ik meegegaan?
Het lopen van de Camino stond al heel lang op mjjn wensen lijstje. Ik wilde het gaan doen na het overlijden van mijn vader, maar toen vertelde jij tijdens een MMB dat jij een reis aan het organiseren was en er nog plaats was. Ik heb er even over nagedacht of dit wel het goede moment was om te gaan maar uiteindelijk heb ik toch besloten mee te gaan. Ik ben al enige tijd “mijn weg” aan het zoeken op gebied van werk en prive. Het leek me een mooi moment om de Camino nu te lopen en met een paar vragen op pad te gaan……

Wat heeft het me gebracht?
10 dagen back to basic. Alleen maar mijn voeten voor elkaar zetten, mijn huis op mijn rug en op weg zijn……Het heeft mij 10 dagen rust, plezier, uitdaging, voldoening en heel veel vertrouwen gegeven. Vertrouwen in mezelf, mijn lichaam, mijn doorzettingsvermogen/volharding. Ik kan op mezelf vertrouwen, in elke situatie. Dit zal mij helpen bij het maken van keuzes. Verder heb ik 10 dagen kunnen verbinden met mensen die ik onderweg ben tegen gekomen. Ik merkte onderweg en ook na afloop dat ik dit het allerbelangrijkste heb gevonden en mij het meeste plezier heeft gegeven. Het voelde als 1 grote familie. Heel erg fijn.
Wat het verder heeft gebracht zal ik de komende weken gaan ervaren. Ik heb veel dingen opgeschreven, dus ik laat eea maar gewoon gebeuren.

Zou je deze reis aanbevelen aan anderen en waarom?
Ik heb er van genoten en zal op termijn ook de 800 km route vanuit Frankrijk gaan lopen, dus ik zou het anderen aanraden die:
– in rust willen uitzoeken wat ze echt willen
– zich willen verbinden met andere Camino lopers
– onderdeel willen zijn van een eeuwenoude traditie

Kortom, DOEN!

Linda